ENERGIALASKENTAA

Teemme rakennuslupaa varten tarvittavat energiaselvitykset sisältäen E-luvun määrityksen, tasauslaskelman ja energiatodistuksen. Laadimme energiatodistukset sekä uudisrakennuksille että olemassa oleville rakennuksille.

Sujuvaa suunnittelua

  • Ongelmaton suunnitteluprosessi luonnosvaiheen energialaskennalla
  • Rakennukset painovoimaisella ilmanvaihdolla
  • Perinnerakentamisen ja saneerausten energiaselvitykset

Huomioi passiivinen aurinkoenergian hyödyntäminen täysimääräisesti näkyviin energiatehokkuusluokassa, erityisesti näissä tapauksissa:

  • Passiivitalot
  • Massiivisten rakenteiden vaikutus
  • Lasitetun terassivyöhykkeen vaikutus

Tarjoamme myös energialaskennan palvelut, joiden avulla voit varmistaa rakennushankkeesi tavoitteiden toteutumisen käyttömukavuuden, arkkitehtuurin ja energiataloudellisuuden osalta.

Meillä on energiatodistuksen laatijan ylemmän tason pätevyys, eli voimme tehdä energiatodistukset kaikentyyppisiin rakennuksiin (myös jäähdytetyt rakennukset). Käytössämme on huipputason energialaskentaohjelmisto IDA-ICE. Ohjelmistolla voidaan suorittaa tarkat tuntitason energiasimuloinnit. Tuntitason simuloinnit vaaditaan suurille ja jäähdytetyille rakennuksille.

Tarjoamme passiivitaloille, massiivirakenteisille rakennuksille, terassi- tai parvekevyöhykkeellisille rakennuksille soveltuvaa energialaskentapalvelua. Laskenta tehdään IDA-ICE -ohjelmistolla tarkalla tuntitason simuloinnilla, joka huomioi auringon säteilystä saatavan lämpöenergian. Laskenta huomioi niin ikkunoista sisään tulevan säteilyenergian kuin säteilyenergian, joka osuu ulkoseiniin tai lämmittämättömälle terassivyöhykkeelle.

Passiivinen aurinkoenergian hyödyntäminen

Suomen ilmastossa energiatehokkaan arkkitehtuurin tärkeitä periaatteita ovat passiivinen aurinkoenergian hyödyntäminen ja rakennuksen jakaminen lämpötilan kannalta vyöhykkeisiin. Ulommas järjestetään ne tilat, joissa ei tarvita lämmitystä ja esimerkiksi rakennuksen pohjoispuolelle voidaan sijoittaa puolilämpimiä tiloja. Lämmittämättömät tai puolilämpimät tilat toimivat sillä tavalla puskurina, joka hidastaa lämmön karkaamista lämpimistä tiloista. Auringon säteily päästetään talvella lämmittämään suoraan oikein suunnattujen ikkunoiden kautta tai aurinko voi lämmittää etelään suunnatun terassivyöhykkeen kautta sisään tuotavaa ilmaa ja massiivisia seinärakenteita. Näiden periaatteiden hyödyntämisestä hyviä esimerkkejä löytyy arkkitehti Bruno Eratin suunnittelemista rakennuksista.  Massiiviset rakenteet ovat tärkeässä roolissa, kun pyritään hyödyntämään aurinkoenergiaa passiivisesti. Rakenteiden massa toimii puskurina, joka varastoin lämpöä päivällä ja luovuttaa yöllä pitäen huonelämpötilat mukavan tasaisina.

Dynaamisella simuloinnilla passiivisen aurinkoenergian hyödyt näkyviksi energialaskelmissa

Tavallisella kuukausitasolla energiatodistusten laskentaohjelmalla ei pystytä laskemaan aurinkoenergian hyödyntämistä tarkasti. Ikkunoista sisään saatavaa aurinkoenergiaa kuukausitason laskenta huomioi karkealla tasolla, mutta esimerkiksi lasitettujen parvekkeiden tai muunlaisten lämmittämättömien terassivyöhykkeiden energiatehokkuushyötyjä ei saada näkyviin kuukausitason energiatodistuksen laskentaohjelmistoilla.

Terassivyöhykkeen hyödyt konkreettisesti

Ylemmässä kuvassa esitetyssä omakotitalossa on etelään suuntautuva lasitettu terassivyöhyke, jonka taustaseinä on yksiaineinen massiivinen CLT-rakenteinen seinä. Vertailu tehdään rakennukseen, jossa ei ole terassivyöhykettä ja eteläseinä on varustettu CLT-rakenteen päälle asennetulla lisäeristyksellä (alempi kuva). Energiasimulointien perusteella voidaan todeta, että terassivyöhykkeellä varustettu rakennus kuluttaa 5-10% vähemmän lämmitysenergiaa vuosittain.

Näin siitä huolimatta, että esimerkissä terassin vastaisen massiivisen CLT-rakenteisen seinän U-arvo on 0,41 W/m2K ja lisäeristeellä varustetun ulkoseinän taas 0,17 W/m2K. Painovoimaisen ilmanvaihdon kanssa terassivyöhykkeen hyödyt korostuvat, koska terassivyöhykkeen raitisilmaa lämmittävä vaikutus on silloin suurempi.

Terassivyöhykkeen hyödyt:

  • Säältä suojattua käyttötilaa
  • Parempi lämpömukavuus sisätiloissa, lämpimämpi talvella ja viileämpi kesällä
  • Rakennuksen lämmitystarve pienenee 5-10% (esimerkkitapauksessa)
  • Massiivinen rakenne pitää lämpötilat tasaisena
  • Terassin vastainen seinärakenne voi olla yksiaineinen ja yksinkertaisin ratkaisuin toteutettava (seinä on säältä suojassa)

 Tietyllä tapaa suunniteltu terassivyöhykkeellinen julkisivu voi lämmityskauden aikana jopa tuoda taloon enemmän lämpöä kuin, mitä sen kautta on lämpöhäviöitä. Terassivyöhykkeen suunnittelussa on syytä huomioida aurinkosuojaus kesäkäytössä ja vyöhykkeen tuulettamisen on oltava helposti toteutettavissa. Energiasimulointien avulla voidaan määrittää samalla tarvittavat kesäkauden aurinkosuojausratkaisut.

Aurinkoseinä -tutkimushankkeessa testasimme ja kehitimme energialaskentaa terassivyöhykkeille ja massiivisille rakenteille. Lisätietoa Aurinkoseinä -hankeesta.

ENERGIALASKENTA ARKKITEHDILLE

LK Energiratkaisut Oy:n energialaskennan palveluiden avulla voit varmistaa, että energiatehokkuusmääräykset eivät aiheuta ongelmia hankkeissasi. Palvelumme helpottavat työtäsi ja säästävät yllätyksiltä ja viivästyksiltä hankkeen luvituksessa ja toteutuksessa, jolloin myös asiakas pysyy tyytyvaisenä. L2-luonnossuunnitteluvaiheessa tehtävät energialaskelmat antavat käsityksen suunniteltavan rakennuksen energiatehokkuustasosta. Alustavan energialaskelman (tasauslaskenta ja E-luvun määritys) tulosten avulla voidaan valita hankkeen kannalta parhaat keinot energiatehokkuusmääräysten täyttämiseksi.