Alikartanon Alipytinki on 1730-luvulla rakennettu tilan päärakennukseksi. Sittemmin siitä tuli kartanon sivurakennus. Rakennus on museokäytössä ja rakennussuojelun piirissä. Suunnittelutyö koski LVI-suunnittelua laajassa peruskorjaushankkeessa, jossa pyrittiin parantamaan myös rakenteiden toimivuutta ja ilmanvaihtoa. Sekä rakenteiden että ilmanvaihdon osalta palautettiin sellaisiin ratkaisuihin, jotka ovat olleet rakennuksessa alkuperäisratkaisuja. Ulkoseinistä poistettiin sisäpuolinen lisäeristys hirsirungosta ja painovoimaista ilmanvaihtoa parannettiin.

Tilaaja: Senaatti-kiinteistöt
Rakennustyyppi: Kartanon sivurakennus, museokahvila
Sijainti: Mäntsälä, Alikartano
Laajuus: Yksikerroksinen rakennus kylmällä ullakolla
Runkomateriaali: Hirsi
Lämmitysmuoto: Aluelämpökeskus (öljy)
Ilmanvaihto: Painovoimainen ilmanvaihto